Hoogsensitieve inspiratie

Sinds de laatste nieuwsbrief organiseerden we op de boerderij een informatieavond over Hoogsensitiviteit en vonden de eerste workshops plaats voor volwassenen en jongeren.

En wat een fantastische bron van inspiratie is het om mensen te ontmoeten op de weide of erlangs en ervaringen rond Hoogsensitiviteit te maken en te delen.

Zo hoorde ik dat niet iedereen zich graag ‘hoog’-sensitief wil noemen. Een uitspraak die bleef nazinderen en maakte dat ik diepgaand over het woord ging peinzen. Is het omdat het ‘hoog’ zijn iets uitdrukt van een ‘meer’ of ‘boven’ staan? Of roept het opnieuw stemmetjes op uit ons verleden, waar we zo vaak te horen kregen dat we té gevoelig, emotioneel, stil waren – een kwetsbaar woord dan? Sensitief kan je op zoveel verschillende manieren zijn en uiten. Diep-sensitief in je verbinding met anderen, dieren, de wereld die je omringt. Of rijk-sensitief in fantasie, creativiteit, innerlijke beleving. Subtiel-sensitief - intuïtief en empathisch. Bewust-sensitief. Sterk-sensitief!

Een deelnemer aan de workshop ‘Draadloze verbinding met ezels’ kreeg van onze leermeesters langoren ‘geschenkjes’ cadeau. Op de weide bij de dieren werd ze niet ‘overweldigd’ maar kreeg ze een spiegel voorgehouden en kwamen inzichten binnen die ‘behapbaar’ waren. Er kwam ruimte om te kijken en om handvaten te zien. Met de mooie be-voeling tot gevolg: ‘Het is misschien net omdat het bij de ezels OK is, dat het dan voor mij ook ok is. Iets wat voorgeleefd wordt (in dit geval door een dier) is echter en is gemakkelijker om op te nemen’.

De hagen van de buurman zijn ondertussen ook netjes geschoren. Het scheerwerk (over enkele dagen verspreid) overprikkelde ons. ‘Wat een irritant geluid’ of ‘wil je daar aub mee stoppen’ werd door de jongeren die voor de rust en ruimte kwamen uitgeroepen, ‘we kunnen de ezels niet horen’. Maar het resultaat bracht orde en regelmaat, iets wat je als ‘hoogsensitief persoon’ wel kan smaken. Een hele wijze, fijne, sterke jongen reageerde op deze bemerkingen: ‘Dat is waar, maar toch kunnen ook chaos en krulletjes heel mooi zijn. Zoals in een kunstwerk’. En zo is het.

Gisteren in de auto passeerde ik een oude eik. Hij had een grote brede sterke stam. Daar ontsprongen twee dikke zijtakken aan. Het leken twee zij-bomen op één boom. En van daaruit vertrokken nog zoveel meer zijtakken. Een beeld van hoeveel talenten er kunnen voortgroeien wanneer je je sensitiviteit als een kracht en basis kan ‘neerzetten’ en ‘wortelen’.

*Annelies*


Hoogsensitieve inspiratie

De coaching plek

Ik dacht, aha, goed idee. Ik maak een voorstelling van mijn coachingplek. Ik kan me wel bedenken dat het belangrijk is om je een beeld te kunnen vormen van de omgeving waar je terecht zal komen voor een coachingtraject. Een locatie kan ook een volledige afknapper zijn.

21 januari 2021

Lees meer

Loslaten: een kunst of een gave...?

Is loslaten een kunst? Of is het een gave? Is het met andere woorden iets wat we gaandeweg leren en toepassen? Of is loslaten als een soort spier waarmee we geboren worden en iets wat moeilijker of makkelijker gaat naarmate we de spier minder of meer gebruiken?

27 oktober 2020

Lees meer

Corona vermoeidheid

Veel mensen voelen zich moe. Vaak moe, zelfs continu moe. De Corona crisis is veel ingrijpender geweest dan we tot nu toe beseften, en het lijkt erop dat de “mentale golf” een tijdje na de “virus golf”, ons overspoelt.

26 juli 2020

Lees meer

Over de kracht van hobby's...

Hobby's zorgen voor tegengewicht en brengen balans in je leven. Het is niet altijd zo makkelijk om opnieuw te ontdekken wat jouw hobby's dan kunnen worden. Wanneer je een burn out hebt, heb je vaak al je hobby's één voor één overboord gegooid.

15 juli 2020

Lees meer

Heb je (al) leren JA zeggen?

Ik wil het even hebben over een van de clichés omtrent burn out. Je weet het of je weet het niet, maar er zijn er nogal wat, van die “hardnekkige waarheden” over burn out.

24 april 2020

Lees meer

Graag traag...!

Vertragen in de buitenlucht, omringd door natuur helpt mensen om de overgang te maken van DOEN naar ZIJN. En wanneer je BENT, dan hoeft het niet perse altijd vooruit te gaan. Dan komt vaak het inzicht dat het gaat om het proces, eerder dan het resultaat. Je bent uit je blinde DOE modus gestapt.

12 maart 2020

Lees meer

Jong geleerd, oud(er)gedaan.

Een burn out zet je leven stil, on hold, “dit nummer is tijdelijk niet beschikbaar”... Na korte of langere tijd komt de onvermijdelijke vraag: “Waarvan krijg je energie? Wat doe je echt graag?”

23 februari 2020

Lees meer

Na de snipperdag... de scharreldag.

Vandaag hou ik een “scharreldag”. Een dag per maand plan ik vrij in mijn agenda. Geen afspraken, geen planning, niets TO DO lijst, LEEG. Tijd om te scharrelen.

6 februari 2020

Lees meer

Winterslaapje en "Beste wensen..."

De afgelopen tien dagen deed ik een winterslaapje...

3 januari 2020

Lees meer

Wat hebben wandelen door de modder en een burn out met elkaar te maken?

Wat hebben door de modder lopen en een burn out met elkaar te maken? Een coaching sessie. We trekken samen de natuur in. Het pad brengt ons bij de Demer. Links of rechts? We kiezen rechts. Na een hele tijd wandelen wordt de weg glibberig, modderig ook.

20 december 2019

Lees meer

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou.

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou. Dankbaarheid cultiveren, van betekenis zijn voor je omgeving: je zorgt mee voor een mooiere wereld en bovendien versterk je je eigen veerkracht!

7 december 2019

Lees meer

Wu wei... Wu Wat?

Voor een ezel is elk moment even waardevol, er is namelijk enkel dat moment. Het moment waarop ze eten, drinken, rusten, rollen, mekaar ambeteren, … Alles wordt even intens en bewust beleefd. Er is geen beter of slechter, meer of minder, lichter of donkerder.

22 oktober 2019

Lees meer

Tussenseizoen

Herfst… Nat, winderig, vuil, regenjassen, … Warme kleuren, geel, rood, bruin, vruchten in overvloed, tijd om het binnen gezellig te maken.

8 oktober 2019

Lees meer

Time-in

Wanneer een time-out op onze plek een TIME-IN wordt...

Lees meer

Vrijblijvend

Een prachtige nazomerse zondag einde oktober. Zo eentje met milde temperatuur, veel zon en een zuchtje wind waardoor er af en toe een paar blaadjes naar beneden dwarrelen...

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x