Hoogsensitieve inspiratie

Hoogsensitieve inspiratie

Sinds de laatste nieuwsbrief organiseerden we op de boerderij een informatieavond over Hoogsensitiviteit en vonden de eerste workshops plaats voor volwassenen en jongeren.

En wat een fantastische bron van inspiratie is het om mensen te ontmoeten op de weide of erlangs en ervaringen rond Hoogsensitiviteit te maken en te delen.

Zo hoorde ik dat niet iedereen zich graag ‘hoog’-sensitief wil noemen. Een uitspraak die bleef nazinderen en maakte dat ik diepgaand over het woord ging peinzen. Is het omdat het ‘hoog’ zijn iets uitdrukt van een ‘meer’ of ‘boven’ staan? Of roept het opnieuw stemmetjes op uit ons verleden, waar we zo vaak te horen kregen dat we té gevoelig, emotioneel, stil waren – een kwetsbaar woord dan? Sensitief kan je op zoveel verschillende manieren zijn en uiten. Diep-sensitief in je verbinding met anderen, dieren, de wereld die je omringt. Of rijk-sensitief in fantasie, creativiteit, innerlijke beleving. Subtiel-sensitief - intuïtief en empathisch. Bewust-sensitief. Sterk-sensitief!

Een deelnemer aan de workshop ‘Draadloze verbinding met ezels’ kreeg van onze leermeesters langoren ‘geschenkjes’ cadeau. Op de weide bij de dieren werd ze niet ‘overweldigd’ maar kreeg ze een spiegel voorgehouden en kwamen inzichten binnen die ‘behapbaar’ waren. Er kwam ruimte om te kijken en om handvaten te zien. Met de mooie be-voeling tot gevolg: ‘Het is misschien net omdat het bij de ezels OK is, dat het dan voor mij ook ok is. Iets wat voorgeleefd wordt (in dit geval door een dier) is echter en is gemakkelijker om op te nemen’.

De hagen van de buurman zijn ondertussen ook netjes geschoren. Het scheerwerk (over enkele dagen verspreid) overprikkelde ons. ‘Wat een irritant geluid’ of ‘wil je daar aub mee stoppen’ werd door de jongeren die voor de rust en ruimte kwamen uitgeroepen, ‘we kunnen de ezels niet horen’. Maar het resultaat bracht orde en regelmaat, iets wat je als ‘hoogsensitief persoon’ wel kan smaken. Een hele wijze, fijne, sterke jongen reageerde op deze bemerkingen: ‘Dat is waar, maar toch kunnen ook chaos en krulletjes heel mooi zijn. Zoals in een kunstwerk’. En zo is het.

Gisteren in de auto passeerde ik een oude eik. Hij had een grote brede sterke stam. Daar ontsprongen twee dikke zijtakken aan. Het leken twee zij-bomen op één boom. En van daaruit vertrokken nog zoveel meer zijtakken. Een beeld van hoeveel talenten er kunnen voortgroeien wanneer je je sensitiviteit als een kracht en basis kan ‘neerzetten’ en ‘wortelen’.

*Annelies*


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x