Vrijblijvend

Een prachtige nazomerse zondag einde oktober. Zo eentje met milde temperatuur, veel zon en een zuchtje wind waardoor er af en toe een paar blaadjes naar beneden dwarrelen. Heerlijk gewerkt in de tuin met man en kinderen, de laatste klusjes ter voorbereiding van de komst van Koning Winter.

Er moest nog een scheerapparaat gehaald worden, wat maakte dat we ons een uur voor sluitingstijd begaven naar een winkelcentrum in de buurt. Onverwacht veel volk, raar op zo een mooie dag…? Misschien gaat het bij andere mensen net zo als bij ons, wat aankopen van scheerapparaten betreft, dacht ik bij mezelf.

Bleek dat de meerderheid niet in het winkelcentrum was voor de aankoop van een apparaat, wel om de sfeer op te snuiven in ... de kerstafdeling.

Voor iemand die haar uiterste best doet te leven dag per dag, volgens het ritme van de seizoenen, is dit een moeilijk te begrijpen fenomeen.

Wellicht om me beter te kunnen verplaatsen in de leefwereld van de winkelcentrumbezoekers, hoorde ik mezelf zeggen tegen man en kinderen: “We gaan ook eens kijken in de Kersthal.”

Wat ik daar vond was een overdaad aan gezelligheid, zomaar voor iedereen ter beschikking. Je hoeft namelijk niets te kopen. Vrijblijvend dwaalde ik rond tussen kerstballen, lichtjes, rood en groen, kerstbomen in alle formaten, houten versieringen, … alles begeleid met zachte muziek op de achtergrond, uiteraard in thema. 

Even vergat ik dat het pas eind oktober was, dat er een scheerapparaat moest gekocht worden, dat buiten de zon scheen en de natuur zich toonde op haar mooist, in geuren en kleuren. Ook ik genoot van deze gemakkelijke en snelle "vlucht" uit de realiteit. 

Misschien heb ik daar begrepen waarom mensen liever een kerstmarkt bezoeken, eerder dan zeg maar… een coachingsessie bij de ezels volgen. Zelfs al is het eind oktober en mooi weer. 

Een bezoek bij de ezels is altijd gezellig, zacht, groen, warm, …echter zelden vrijblijvend. De dieren en de natuur maken iets in je los, zetten je aan het denken, leren je dat het nog te vroeg is je te wentelen in kerstbollen en slingers.

Toch is deze blog ook een uitnodiging om een goede balans te vinden voor jezelf tussen heerlijke vrijblijvendheid en het “serieuzere” werk. Durf jezelf onder de loep te nemen, eens wat dieper te graven, een grens te verleggen, … Het effect hiervan zindert langer na dan je denkt en brengt beweging in je leven. 

En aan de eeuwige denkers en plichtsbewuste grensverleggers onder ons zou ik willen zeggen: bezoek al eens vaker een kerstmarkt op zondagnamiddag.

Voor de volledigheid: er werd geen scheerapparaat gekocht, het juiste merk was niet voorradig. 


Vrijblijvend

De coaching plek

Ik dacht, aha, goed idee. Ik maak een voorstelling van mijn coachingplek. Ik kan me wel bedenken dat het belangrijk is om je een beeld te kunnen vormen van de omgeving waar je terecht zal komen voor een coachingtraject. Een locatie kan ook een volledige afknapper zijn.

21 januari 2021

Lees meer

Loslaten: een kunst of een gave...?

Is loslaten een kunst? Of is het een gave? Is het met andere woorden iets wat we gaandeweg leren en toepassen? Of is loslaten als een soort spier waarmee we geboren worden en iets wat moeilijker of makkelijker gaat naarmate we de spier minder of meer gebruiken?

27 oktober 2020

Lees meer

Corona vermoeidheid

Veel mensen voelen zich moe. Vaak moe, zelfs continu moe. De Corona crisis is veel ingrijpender geweest dan we tot nu toe beseften, en het lijkt erop dat de “mentale golf” een tijdje na de “virus golf”, ons overspoelt.

26 juli 2020

Lees meer

Over de kracht van hobby's...

Hobby's zorgen voor tegengewicht en brengen balans in je leven. Het is niet altijd zo makkelijk om opnieuw te ontdekken wat jouw hobby's dan kunnen worden. Wanneer je een burn out hebt, heb je vaak al je hobby's één voor één overboord gegooid.

15 juli 2020

Lees meer

Heb je (al) leren JA zeggen?

Ik wil het even hebben over een van de clichés omtrent burn out. Je weet het of je weet het niet, maar er zijn er nogal wat, van die “hardnekkige waarheden” over burn out.

24 april 2020

Lees meer

Graag traag...!

Vertragen in de buitenlucht, omringd door natuur helpt mensen om de overgang te maken van DOEN naar ZIJN. En wanneer je BENT, dan hoeft het niet perse altijd vooruit te gaan. Dan komt vaak het inzicht dat het gaat om het proces, eerder dan het resultaat. Je bent uit je blinde DOE modus gestapt.

12 maart 2020

Lees meer

Jong geleerd, oud(er)gedaan.

Een burn out zet je leven stil, on hold, “dit nummer is tijdelijk niet beschikbaar”... Na korte of langere tijd komt de onvermijdelijke vraag: “Waarvan krijg je energie? Wat doe je echt graag?”

23 februari 2020

Lees meer

Na de snipperdag... de scharreldag.

Vandaag hou ik een “scharreldag”. Een dag per maand plan ik vrij in mijn agenda. Geen afspraken, geen planning, niets TO DO lijst, LEEG. Tijd om te scharrelen.

6 februari 2020

Lees meer

Winterslaapje en "Beste wensen..."

De afgelopen tien dagen deed ik een winterslaapje...

3 januari 2020

Lees meer

Wat hebben wandelen door de modder en een burn out met elkaar te maken?

Wat hebben door de modder lopen en een burn out met elkaar te maken? Een coaching sessie. We trekken samen de natuur in. Het pad brengt ons bij de Demer. Links of rechts? We kiezen rechts. Na een hele tijd wandelen wordt de weg glibberig, modderig ook.

20 december 2019

Lees meer

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou.

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou. Dankbaarheid cultiveren, van betekenis zijn voor je omgeving: je zorgt mee voor een mooiere wereld en bovendien versterk je je eigen veerkracht!

7 december 2019

Lees meer

Wu wei... Wu Wat?

Voor een ezel is elk moment even waardevol, er is namelijk enkel dat moment. Het moment waarop ze eten, drinken, rusten, rollen, mekaar ambeteren, … Alles wordt even intens en bewust beleefd. Er is geen beter of slechter, meer of minder, lichter of donkerder.

22 oktober 2019

Lees meer

Tussenseizoen

Herfst… Nat, winderig, vuil, regenjassen, … Warme kleuren, geel, rood, bruin, vruchten in overvloed, tijd om het binnen gezellig te maken.

8 oktober 2019

Lees meer

Time-in

Wanneer een time-out op onze plek een TIME-IN wordt...

Lees meer

Hoogsensitieve inspiratie

Een onuitputtelijke bron van inspiratie en schoonheid in dier, mens en natuur. Om mensen te ontmoeten op de weide of erlangs en ervaringen rond Hoogsensitiviteit te maken en te delen.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x