Vrijblijvend

Vrijblijvend

Een prachtige nazomerse zondag einde oktober. Zo eentje met milde temperatuur, veel zon en een zuchtje wind waardoor er af en toe een paar blaadjes naar beneden dwarrelen. Heerlijk gewerkt in de tuin met man en kinderen, de laatste klusjes ter voorbereiding van de komst van Koning Winter.

Er moest nog een scheerapparaat gehaald worden, wat maakte dat we ons een uur voor sluitingstijd begaven naar een winkelcentrum in de buurt. Onverwacht veel volk, raar op zo een mooie dag…? Misschien gaat het bij andere mensen net zo als bij ons, wat aankopen van scheerapparaten betreft, dacht ik bij mezelf.

Bleek dat de meerderheid niet in het winkelcentrum was voor de aankoop van een apparaat, wel om de sfeer op te snuiven in ... de kerstafdeling.

Voor iemand die haar uiterste best doet te leven dag per dag, volgens het ritme van de seizoenen, is dit een moeilijk te begrijpen fenomeen.

Wellicht om me beter te kunnen verplaatsen in de leefwereld van de winkelcentrumbezoekers, hoorde ik mezelf zeggen tegen man en kinderen: “We gaan ook eens kijken in de Kersthal.”

Wat ik daar vond was een overdaad aan gezelligheid, zomaar voor iedereen ter beschikking. Je hoeft namelijk niets te kopen. Vrijblijvend dwaalde ik rond tussen kerstballen, lichtjes, rood en groen, kerstbomen in alle formaten, houten versieringen, … alles begeleid met zachte muziek op de achtergrond, uiteraard in thema. 

Even vergat ik dat het pas eind oktober was, dat er een scheerapparaat moest gekocht worden, dat buiten de zon scheen en de natuur zich toonde op haar mooist, in geuren en kleuren. Ook ik genoot van deze gemakkelijke en snelle "vlucht" uit de realiteit. 

Misschien heb ik daar begrepen waarom mensen liever een kerstmarkt bezoeken, eerder dan zeg maar… een coachingsessie bij de ezels volgen. Zelfs al is het eind oktober en mooi weer. 

Een bezoek bij de ezels is altijd gezellig, zacht, groen, warm, …echter zelden vrijblijvend. De dieren en de natuur maken iets in je los, zetten je aan het denken, leren je dat het nog te vroeg is je te wentelen in kerstbollen en slingers.

Toch is deze blog ook een uitnodiging om een goede balans te vinden voor jezelf tussen heerlijke vrijblijvendheid en het “serieuzere” werk. Durf jezelf onder de loep te nemen, eens wat dieper te graven, een grens te verleggen, … Het effect hiervan zindert langer na dan je denkt en brengt beweging in je leven. 

En aan de eeuwige denkers en plichtsbewuste grensverleggers onder ons zou ik willen zeggen: bezoek al eens vaker een kerstmarkt op zondagnamiddag.

Voor de volledigheid: er werd geen scheerapparaat gekocht, het juiste merk was niet voorradig. 


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x