12 maart 2020

Graag traag...!

Vaak gehoord: “Het mag vooruit gaan è.”

Eerlijk? Ik was / ben ook wel het type van de vooruit.  Af en toe mag er ook wat "snee" op zitten, helemaal mee eens dus. 

Regelmatig bouw ik een “Doe Mee” sessie in voor mensen met burn out bij wie de energie langzaam aan terugkeert. 

Een coaching sessie waarin we naast praten, vooral doen. 

Samen de handen uit de mouwen steken in de stallen. Kak scheppen, de ene schep na de andere, kruiwagen na kruiwagen. Gelijk aan elkaar, ik mijn deel (ezel)kak, de coachee zijn of haar deel.

We verzorgen de ezels, zorgen dat stalletjes weer comfortabel warm en droog zijn en dat er vers eten voor de dieren klaar ligt. 

Voor mij persoonlijk is dit hele ritueel telkens weer een proces van ruimte scheppen in mijn hoofd, letterlijk met elke schep mest die je wegschept, komt er meer plaats tussen je oren en zakt je “zwaartepunt” verder richting aarde. 
En ook bij mijn coachees werkt het op deze manier.

Vaak komen er door de fysieke beweging en de begeleiding vanaf de zijlijn dingen los die al een hele tijd vastzitten. Boosheid, frustratie, ergernissen over de burn out. Verdriet soms. Maar ook blijheid en verwondering over nieuwe inzichten.  

Tijdens de hele “Doe Mee” sessie ligt de focus op vertragen. 

Bewust alles een beetje (veel?) trager doen dan je gewend bent. 
Vertragen in de buitenlucht, omringd door natuur helpt mensen om de overgang te maken van DOEN naar ZIJN.

En wanneer je BENT, dan hoeft het niet perse altijd vooruit te gaan. Dan komt vaak het inzicht dat het gaat om het proces, eerder dan het resultaat. Je bent uit je blinde DOE modus gestapt.

Na afloop zetten we ons op een stoel in het zonnetje. 

“Wat gaan we nog doen?” vraagt ze. 

Ik antwoord: “Het belangrijkste mogen we niet vergeten.”

We nemen de tijd om het resultaat van ons werk te bekijken, om te genieten van de afwezigheid van kak op de betonnen uitloop van de ezelstal. 

Niet lang, een paar minuutjes maar. Content zijn met wat we hebben gedaan, even de tijd stil zetten en genieten. 

Het mag af en toe vooruit gaan, zeker, zolang je maar even vaak met plezier en voldoening tot stilstand komt. 


P.S. 1: Zin gekregen om te vertragen? Dinsdag 17 maart geef ik een workshop samen een moodboard maken. Er zijn nog twee plaatsjes vrij. Inschrijven kan via burnoutcoachinge@gmail.com of je kan me ook gewoon bellen op 0476 937811

De workshop gaat door bij ezelboerderij De Hoef. Meer info via deze link

P.S. 2:  Door het lezen van deze nieuwsbrief interesse gekregen in de Doe Mee trajecten? Donderdag 26 maart kan je vrijblijvend komen kennis maken met onze plek, met mij, met onze werking als je interesse hebt om in te stappen in een Doe Mee traject

Laat even weten of je er bij kan zijn. 

Speedy groet,

Inge


Graag traag...!

Warm en geduldig vasthouden

Verbinding is een kernwaarde op De Hoef. En bij verbinding horen geduld en warm vasthouden.

29 maart 2023

Lees meer

De lente

Ze maakt kriebels bij me wakker. Haar stem geeft me energie. En dan ben ik bijna niet meer te houden, nog voor het seizoen echt haar naam gaat dragen. Wij zijn klaar om weggeblazen te worden door jouw schoonheid, beste Lente.

19 maart 2023

Lees meer

De kracht van aanraking

Aanraken. Er is ondertussen voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het belang van aanraking. Aanraking zorgt ervoor dat we ons weerbaarder en gelukkiger voelen en het ook zijn.

6 maart 2023

Lees meer

De klep

We hadden haar al een tijdje gemist. De winter is lang en hard. Donker. Meedogenloos. Wanneer ze me belt hoor ik en voel ik de aarzeling in haar stem. ...

27 februari 2023

Lees meer

De coaching plek

Ik dacht, aha, goed idee. Ik maak een voorstelling van mijn coachingplek. Ik kan me wel bedenken dat het belangrijk is om je een beeld te kunnen vormen van de omgeving waar je terecht zal komen voor een coachingtraject. Een locatie kan ook een volledige afknapper zijn.

21 januari 2021

Lees meer

Loslaten: een kunst of een gave...?

Is loslaten een kunst? Of is het een gave? Is het met andere woorden iets wat we gaandeweg leren en toepassen? Of is loslaten als een soort spier waarmee we geboren worden en iets wat moeilijker of makkelijker gaat naarmate we de spier minder of meer gebruiken?

27 oktober 2020

Lees meer

Over de kracht van hobby's...

Hobby's zorgen voor tegengewicht en brengen balans in je leven. Het is niet altijd zo makkelijk om opnieuw te ontdekken wat jouw hobby's dan kunnen worden. Wanneer je een burn out hebt, heb je vaak al je hobby's één voor één overboord gegooid.

15 juli 2020

Lees meer

Heb je (al) leren JA zeggen?

Ik wil het even hebben over een van de clichés omtrent burn out. Je weet het of je weet het niet, maar er zijn er nogal wat, van die “hardnekkige waarheden” over burn out.

24 april 2020

Lees meer

Jong geleerd, oud(er)gedaan.

Een burn out zet je leven stil, on hold, “dit nummer is tijdelijk niet beschikbaar”... Na korte of langere tijd komt de onvermijdelijke vraag: “Waarvan krijg je energie? Wat doe je echt graag?”

23 februari 2020

Lees meer

Na de snipperdag... de scharreldag.

Vandaag hou ik een “scharreldag”. Een dag per maand plan ik vrij in mijn agenda. Geen afspraken, geen planning, niets TO DO lijst, LEEG. Tijd om te scharrelen.

6 februari 2020

Lees meer

Wat hebben wandelen door de modder en een burn out met elkaar te maken?

Wat hebben door de modder lopen en een burn out met elkaar te maken? Een coaching sessie. We trekken samen de natuur in. Het pad brengt ons bij de Demer. Links of rechts? We kiezen rechts. Na een hele tijd wandelen wordt de weg glibberig, modderig ook.

20 december 2019

Lees meer

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou.

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou. Dankbaarheid cultiveren, van betekenis zijn voor je omgeving: je zorgt mee voor een mooiere wereld en bovendien versterk je je eigen veerkracht!

7 december 2019

Lees meer

Wu wei... Wu Wat?

Voor een ezel is elk moment even waardevol, er is namelijk enkel dat moment. Het moment waarop ze eten, drinken, rusten, rollen, mekaar ambeteren, … Alles wordt even intens en bewust beleefd. Er is geen beter of slechter, meer of minder, lichter of donkerder.

22 oktober 2019

Lees meer

Time-in

Wanneer een time-out op onze plek een TIME-IN wordt...

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x