12 maart 2020

Graag traag...!

Graag traag...!
Vaak gehoord: “Het mag vooruit gaan è.”

Eerlijk? Ik was / ben ook wel het type van de vooruit.  Af en toe mag er ook wat "snee" op zitten, helemaal mee eens dus. 

Regelmatig bouw ik een “Doe Mee” sessie in voor mensen met burn out bij wie de energie langzaam aan terugkeert. 

Een coaching sessie waarin we naast praten, vooral doen. 

Samen de handen uit de mouwen steken in de stallen. Kak scheppen, de ene schep na de andere, kruiwagen na kruiwagen. Gelijk aan elkaar, ik mijn deel (ezel)kak, de coachee zijn of haar deel.

We verzorgen de ezels, zorgen dat stalletjes weer comfortabel warm en droog zijn en dat er vers eten voor de dieren klaar ligt. 

Voor mij persoonlijk is dit hele ritueel telkens weer een proces van ruimte scheppen in mijn hoofd, letterlijk met elke schep mest die je wegschept, komt er meer plaats tussen je oren en zakt je “zwaartepunt” verder richting aarde. 
En ook bij mijn coachees werkt het op deze manier.

Vaak komen er door de fysieke beweging en de begeleiding vanaf de zijlijn dingen los die al een hele tijd vastzitten. Boosheid, frustratie, ergernissen over de burn out. Verdriet soms. Maar ook blijheid en verwondering over nieuwe inzichten.  

Tijdens de hele “Doe Mee” sessie ligt de focus op vertragen. 

Bewust alles een beetje (veel?) trager doen dan je gewend bent. 
Vertragen in de buitenlucht, omringd door natuur helpt mensen om de overgang te maken van DOEN naar ZIJN.

En wanneer je BENT, dan hoeft het niet perse altijd vooruit te gaan. Dan komt vaak het inzicht dat het gaat om het proces, eerder dan het resultaat. Je bent uit je blinde DOE modus gestapt.

Na afloop zetten we ons op een stoel in het zonnetje. 

“Wat gaan we nog doen?” vraagt ze. 

Ik antwoord: “Het belangrijkste mogen we niet vergeten.”

We nemen de tijd om het resultaat van ons werk te bekijken, om te genieten van de afwezigheid van kak op de betonnen uitloop van de ezelstal. 

Niet lang, een paar minuutjes maar. Content zijn met wat we hebben gedaan, even de tijd stil zetten en genieten. 

Het mag af en toe vooruit gaan, zeker, zolang je maar even vaak met plezier en voldoening tot stilstand komt. 


P.S. 1: Zin gekregen om te vertragen? Dinsdag 17 maart geef ik een workshop samen een moodboard maken. Er zijn nog twee plaatsjes vrij. Inschrijven kan via burnoutcoachinge@gmail.com of je kan me ook gewoon bellen op 0476 937811

De workshop gaat door bij ezelboerderij De Hoef. Meer info via deze link

P.S. 2:  Door het lezen van deze nieuwsbrief interesse gekregen in de Doe Mee trajecten? Donderdag 26 maart kan je vrijblijvend komen kennis maken met onze plek, met mij, met onze werking als je interesse hebt om in te stappen in een Doe Mee traject

Laat even weten of je er bij kan zijn. 

Speedy groet,

Inge


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x