22 oktober 2019

Wu wei... Wu Wat?

Wu wei... Wu Wat?
Wu wei: de verdwenen kunst van het niet(s) doen.

Wie het boek “De tao van Equus” gelezen heeft, weet waar ik mijn inspiratie voor deze blog haal. Linda Kohanov beschrijft in haar boek de helende en transformerende reis die je kan ervaren wanneer je de weg van het paard of de ezel bewandelt.

Het boek is op vele vlakken een aanrader! 

Zo beschrijft de auteur onder meer de “weidse, meditatieve bewustzijnstoestand” die natuurlijk is voor paarden en misschien nog meer (?) voor ezels. 

Klinkt ingewikkeld… ik probeer het duidelijker te maken. 

Voor een ezel is elk moment even waardevol, er is namelijk enkel dat moment. Het moment waarop ze eten, drinken, rusten, rollen, mekaar ambeteren, … 
Alles wordt even intens en bewust beleefd. Er is geen beter of slechter, meer of minder, lichter of donkerder.

Ter voorbereiding van een sessie ga ik aan de slag bij de ezels: stallen proper maken, eten geven, observeren, en vooral: ik check in op “ezelfrequentie”. 

Zoals je een radio afstemt op de juiste zender door aan het knopje te draaien (tja ik ben geboren in 1976…), tunen tot je net die juiste frequentie gevonden hebt. 

Wanneer je resoneert in ezelfrequentie, heb je de overgang gemaakt van DOEN naar ZIJN. Je wordt meegezogen in het beleven van wat er is, met bewuste aandacht, in verbinding met jezelf, de dieren en de natuur.  

Deze week was ik met een coachee op de weide en hadden we het over “tijd met weinig kwaliteit”, vaak ook de sleur genoemd, het “moeten” van elke dag.  De afwas, stofzuigen, kinderen in bad steken, … Hamvraag: “Hoe geraak ik daar van af?”

Kunnen we de sleur wat meer benaderen “op zijn ezels”? Bewust de afwas beleven, aandachtig stofzuigen, beseffen dat tijd en kwaliteit relatieve begrippen zijn, dat het leven een aaneenschakeling is van momenten die je bewust kan beleven?

Wu wei dus. 


Wil jij ook kennismaken met onze manier van werken, onze ezels, de kracht van onze plek? 
Bekijk zeker ons aanbod en hou de kalender in de gaten. {{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x