22 oktober 2019

Wu wei... Wu Wat?

Wu wei: de verdwenen kunst van het niet(s) doen.

Wie het boek “De tao van Equus” gelezen heeft, weet waar ik mijn inspiratie voor deze blog haal. Linda Kohanov beschrijft in haar boek de helende en transformerende reis die je kan ervaren wanneer je de weg van het paard of de ezel bewandelt.

Het boek is op vele vlakken een aanrader! 

Zo beschrijft de auteur onder meer de “weidse, meditatieve bewustzijnstoestand” die natuurlijk is voor paarden en misschien nog meer (?) voor ezels. 

Klinkt ingewikkeld… ik probeer het duidelijker te maken. 

Voor een ezel is elk moment even waardevol, er is namelijk enkel dat moment. Het moment waarop ze eten, drinken, rusten, rollen, mekaar ambeteren, … 
Alles wordt even intens en bewust beleefd. Er is geen beter of slechter, meer of minder, lichter of donkerder.

Ter voorbereiding van een sessie ga ik aan de slag bij de ezels: stallen proper maken, eten geven, observeren, en vooral: ik check in op “ezelfrequentie”. 

Zoals je een radio afstemt op de juiste zender door aan het knopje te draaien (tja ik ben geboren in 1976…), tunen tot je net die juiste frequentie gevonden hebt. 

Wanneer je resoneert in ezelfrequentie, heb je de overgang gemaakt van DOEN naar ZIJN. Je wordt meegezogen in het beleven van wat er is, met bewuste aandacht, in verbinding met jezelf, de dieren en de natuur.  

Deze week was ik met een coachee op de weide en hadden we het over “tijd met weinig kwaliteit”, vaak ook de sleur genoemd, het “moeten” van elke dag.  De afwas, stofzuigen, kinderen in bad steken, … Hamvraag: “Hoe geraak ik daar van af?”

Kunnen we de sleur wat meer benaderen “op zijn ezels”? Bewust de afwas beleven, aandachtig stofzuigen, beseffen dat tijd en kwaliteit relatieve begrippen zijn, dat het leven een aaneenschakeling is van momenten die je bewust kan beleven?

Wu wei dus. 


Wil jij ook kennismaken met onze manier van werken, onze ezels, de kracht van onze plek? 
Bekijk zeker ons aanbod en hou de kalender in de gaten. Wu wei... Wu Wat?

Warm en geduldig vasthouden

Verbinding is een kernwaarde op De Hoef. En bij verbinding horen geduld en warm vasthouden.

29 maart 2023

Lees meer

De lente

Ze maakt kriebels bij me wakker. Haar stem geeft me energie. En dan ben ik bijna niet meer te houden, nog voor het seizoen echt haar naam gaat dragen. Wij zijn klaar om weggeblazen te worden door jouw schoonheid, beste Lente.

19 maart 2023

Lees meer

De kracht van aanraking

Aanraken. Er is ondertussen voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het belang van aanraking. Aanraking zorgt ervoor dat we ons weerbaarder en gelukkiger voelen en het ook zijn.

6 maart 2023

Lees meer

De klep

We hadden haar al een tijdje gemist. De winter is lang en hard. Donker. Meedogenloos. Wanneer ze me belt hoor ik en voel ik de aarzeling in haar stem. ...

27 februari 2023

Lees meer

De coaching plek

Ik dacht, aha, goed idee. Ik maak een voorstelling van mijn coachingplek. Ik kan me wel bedenken dat het belangrijk is om je een beeld te kunnen vormen van de omgeving waar je terecht zal komen voor een coachingtraject. Een locatie kan ook een volledige afknapper zijn.

21 januari 2021

Lees meer

Loslaten: een kunst of een gave...?

Is loslaten een kunst? Of is het een gave? Is het met andere woorden iets wat we gaandeweg leren en toepassen? Of is loslaten als een soort spier waarmee we geboren worden en iets wat moeilijker of makkelijker gaat naarmate we de spier minder of meer gebruiken?

27 oktober 2020

Lees meer

Over de kracht van hobby's...

Hobby's zorgen voor tegengewicht en brengen balans in je leven. Het is niet altijd zo makkelijk om opnieuw te ontdekken wat jouw hobby's dan kunnen worden. Wanneer je een burn out hebt, heb je vaak al je hobby's één voor één overboord gegooid.

15 juli 2020

Lees meer

Heb je (al) leren JA zeggen?

Ik wil het even hebben over een van de clichés omtrent burn out. Je weet het of je weet het niet, maar er zijn er nogal wat, van die “hardnekkige waarheden” over burn out.

24 april 2020

Lees meer

Graag traag...!

Vertragen in de buitenlucht, omringd door natuur helpt mensen om de overgang te maken van DOEN naar ZIJN. En wanneer je BENT, dan hoeft het niet perse altijd vooruit te gaan. Dan komt vaak het inzicht dat het gaat om het proces, eerder dan het resultaat. Je bent uit je blinde DOE modus gestapt.

12 maart 2020

Lees meer

Jong geleerd, oud(er)gedaan.

Een burn out zet je leven stil, on hold, “dit nummer is tijdelijk niet beschikbaar”... Na korte of langere tijd komt de onvermijdelijke vraag: “Waarvan krijg je energie? Wat doe je echt graag?”

23 februari 2020

Lees meer

Na de snipperdag... de scharreldag.

Vandaag hou ik een “scharreldag”. Een dag per maand plan ik vrij in mijn agenda. Geen afspraken, geen planning, niets TO DO lijst, LEEG. Tijd om te scharrelen.

6 februari 2020

Lees meer

Wat hebben wandelen door de modder en een burn out met elkaar te maken?

Wat hebben door de modder lopen en een burn out met elkaar te maken? Een coaching sessie. We trekken samen de natuur in. Het pad brengt ons bij de Demer. Links of rechts? We kiezen rechts. Na een hele tijd wandelen wordt de weg glibberig, modderig ook.

20 december 2019

Lees meer

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou.

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou. Dankbaarheid cultiveren, van betekenis zijn voor je omgeving: je zorgt mee voor een mooiere wereld en bovendien versterk je je eigen veerkracht!

7 december 2019

Lees meer

Time-in

Wanneer een time-out op onze plek een TIME-IN wordt...

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x