6 februari 2020

Na de snipperdag... de scharreldag.

Vandaag hou ik een “scharreldag”. Een dag per maand plan ik vrij in mijn agenda. 

Geen afspraken, geen planning, niets TO DO lijst, LEEG. Tijd om te scharrelen. 

Een dag per maand zelfgegunde vrijheid om te doen wat er in me opkomt, waar ik zin in heb, me te laten leiden door wat er komt. 

Een paar jaar geleden zou ik dit gelezen hebben en gedacht hebben bij mezelf: 

“Amai, die kan het er nogal van pakken zeg. Een dag “vrijheid en blijheid”. Ja da’s gemakkelijk als je een poetsvrouw hebt en een oppas voor de kinderen en iemand die de strijk doet en als je geld genoeg hebt en …”

Blijkbaar was ik er toen nog van overtuigd dat aan opgesomde voorwaarden moest voldaan zijn om een dagje te kunnen / mogen scharrelen. 

Spoiler alert: ik heb geen poetsvrouw, mijn huis is constant toe aan een stevige poetsbeurt (drie honden, drie katten, drie kinderen), strijken heb ik jaren geleden afgeschaft, als zelfstandige verdien ik niets wanneer ik niet “werk”... 

En toch plan ik maandelijks een scharreldag. 

Hoe ga je te werk? 

  • Neem je agenda bij de hand en bepaal een dag waarop bij voorkeur al je huisgenoten de deur uit zijn. 

  • Markeer die dag in de “scharreldag-kleur”. 

  • Nu het moeilijke stuk: plan niets op de betreffende dag. Laat je niet verleiden tot een afspraak bij de tandarts of de kapper, een etentje met je moeder of een vriendin, … Houd je agenda voor die dag helemaal LEEG. Taakjes die je al lang wil doen maar nooit tijd voor hebt, ook NIET OP DE SCHARRELDAG. 

  • Wanneer de dag aanbreekt, doe je wat er in je opkomt. Misschien verveel je je wel op een bepaald punt. Geweldig…! Wanneer je door de verveling gaat komen creativiteit, ideeën en inzichten. 


Uiteindelijk doe ik op zo’n dag vaak meer dan op een andere, "gewone" dag. Zoals bijvoorbeeld vandaag, een nieuwsbrief schrijven. Omdat ik er zin in had en ik dankzij de vrijgemaakte tijd een schrijfseltje voelde borrelen en er met plezier aan toegaf. 

Het verschil zit em in hoe het aanvoelt. Wanneer je zelf bewust kiest om iets te doen, voelt dit helemaal anders dan wanneer je het “moet” van je agenda, of je baas, of jezelf.

Vrijheid en blijheid gaan hand in hand. 

In onze prestatiegerichte maatschappij voelen mannen en vooral veel vrouwen zich schuldig wanneer ze tijd nemen voor zichzelf. Er wordt ons maar al te graag aangepraat dat tijd voor jezelf nemen trendy en duur moet zijn, terwijl ik net pleit voor het tegenovergestelde. 

Eenvoud, soberheid, een dagje “niets”, een boek uit de bib, een wandeling in de natuur, genieten van je huis en je tuin, een fietstocht, plantjes verpotten, luisteren naar de vogeltjes. 

Probeer het eens, scharrelen als een kip, tevreden met een graantje dat je hier of daar vindt, een stofbadje, een nestje met vers stro. Je gaat als vanzelf een eitje leggen ;)


Liefs, 

Inge

P.S. Op woensdag 4 maart geef ik een gratis info avond over het thema burn out. 

Wat is burn out precies? Hoe kan je een burn out herkennen? Wat met je werk, je gezin, je partner? Hoe werkt dat dan precies: coaching bij burn out? 

Wil je er graag bij zijn? Laat het me dan weten! 

De avond gaat door bij Ezelboerderij De Hoef. Ik hou de groep bewust klein, dus inschrijven is nodig! Geef een seintje via burnoutcoachinge@gmail.com of bel me op 0476 937811. 

Heel graag tot dan!


Na de snipperdag... de scharreldag.

Warm en geduldig vasthouden

Verbinding is een kernwaarde op De Hoef. En bij verbinding horen geduld en warm vasthouden.

29 maart 2023

Lees meer

De lente

Ze maakt kriebels bij me wakker. Haar stem geeft me energie. En dan ben ik bijna niet meer te houden, nog voor het seizoen echt haar naam gaat dragen. Wij zijn klaar om weggeblazen te worden door jouw schoonheid, beste Lente.

19 maart 2023

Lees meer

De kracht van aanraking

Aanraken. Er is ondertussen voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het belang van aanraking. Aanraking zorgt ervoor dat we ons weerbaarder en gelukkiger voelen en het ook zijn.

6 maart 2023

Lees meer

De klep

We hadden haar al een tijdje gemist. De winter is lang en hard. Donker. Meedogenloos. Wanneer ze me belt hoor ik en voel ik de aarzeling in haar stem. ...

27 februari 2023

Lees meer

De coaching plek

Ik dacht, aha, goed idee. Ik maak een voorstelling van mijn coachingplek. Ik kan me wel bedenken dat het belangrijk is om je een beeld te kunnen vormen van de omgeving waar je terecht zal komen voor een coachingtraject. Een locatie kan ook een volledige afknapper zijn.

21 januari 2021

Lees meer

Loslaten: een kunst of een gave...?

Is loslaten een kunst? Of is het een gave? Is het met andere woorden iets wat we gaandeweg leren en toepassen? Of is loslaten als een soort spier waarmee we geboren worden en iets wat moeilijker of makkelijker gaat naarmate we de spier minder of meer gebruiken?

27 oktober 2020

Lees meer

Over de kracht van hobby's...

Hobby's zorgen voor tegengewicht en brengen balans in je leven. Het is niet altijd zo makkelijk om opnieuw te ontdekken wat jouw hobby's dan kunnen worden. Wanneer je een burn out hebt, heb je vaak al je hobby's één voor één overboord gegooid.

15 juli 2020

Lees meer

Heb je (al) leren JA zeggen?

Ik wil het even hebben over een van de clichés omtrent burn out. Je weet het of je weet het niet, maar er zijn er nogal wat, van die “hardnekkige waarheden” over burn out.

24 april 2020

Lees meer

Graag traag...!

Vertragen in de buitenlucht, omringd door natuur helpt mensen om de overgang te maken van DOEN naar ZIJN. En wanneer je BENT, dan hoeft het niet perse altijd vooruit te gaan. Dan komt vaak het inzicht dat het gaat om het proces, eerder dan het resultaat. Je bent uit je blinde DOE modus gestapt.

12 maart 2020

Lees meer

Jong geleerd, oud(er)gedaan.

Een burn out zet je leven stil, on hold, “dit nummer is tijdelijk niet beschikbaar”... Na korte of langere tijd komt de onvermijdelijke vraag: “Waarvan krijg je energie? Wat doe je echt graag?”

23 februari 2020

Lees meer

Wat hebben wandelen door de modder en een burn out met elkaar te maken?

Wat hebben door de modder lopen en een burn out met elkaar te maken? Een coaching sessie. We trekken samen de natuur in. Het pad brengt ons bij de Demer. Links of rechts? We kiezen rechts. Na een hele tijd wandelen wordt de weg glibberig, modderig ook.

20 december 2019

Lees meer

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou.

"Be a rainbow in someone else's cloud" - Maya Angelou. Dankbaarheid cultiveren, van betekenis zijn voor je omgeving: je zorgt mee voor een mooiere wereld en bovendien versterk je je eigen veerkracht!

7 december 2019

Lees meer

Wu wei... Wu Wat?

Voor een ezel is elk moment even waardevol, er is namelijk enkel dat moment. Het moment waarop ze eten, drinken, rusten, rollen, mekaar ambeteren, … Alles wordt even intens en bewust beleefd. Er is geen beter of slechter, meer of minder, lichter of donkerder.

22 oktober 2019

Lees meer

Time-in

Wanneer een time-out op onze plek een TIME-IN wordt...

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x