6 februari 2020

Na de snipperdag... de scharreldag.

Na de snipperdag... de scharreldag.

Vandaag hou ik een “scharreldag”. Een dag per maand plan ik vrij in mijn agenda. 

Geen afspraken, geen planning, niets TO DO lijst, LEEG. Tijd om te scharrelen. 

Een dag per maand zelfgegunde vrijheid om te doen wat er in me opkomt, waar ik zin in heb, me te laten leiden door wat er komt. 

Een paar jaar geleden zou ik dit gelezen hebben en gedacht hebben bij mezelf: 

“Amai, die kan het er nogal van pakken zeg. Een dag “vrijheid en blijheid”. Ja da’s gemakkelijk als je een poetsvrouw hebt en een oppas voor de kinderen en iemand die de strijk doet en als je geld genoeg hebt en …”

Blijkbaar was ik er toen nog van overtuigd dat aan opgesomde voorwaarden moest voldaan zijn om een dagje te kunnen / mogen scharrelen. 

Spoiler alert: ik heb geen poetsvrouw, mijn huis is constant toe aan een stevige poetsbeurt (drie honden, drie katten, drie kinderen), strijken heb ik jaren geleden afgeschaft, als zelfstandige verdien ik niets wanneer ik niet “werk”... 

En toch plan ik maandelijks een scharreldag. 

Hoe ga je te werk? 

  • Neem je agenda bij de hand en bepaal een dag waarop bij voorkeur al je huisgenoten de deur uit zijn. 

  • Markeer die dag in de “scharreldag-kleur”. 

  • Nu het moeilijke stuk: plan niets op de betreffende dag. Laat je niet verleiden tot een afspraak bij de tandarts of de kapper, een etentje met je moeder of een vriendin, … Houd je agenda voor die dag helemaal LEEG. Taakjes die je al lang wil doen maar nooit tijd voor hebt, ook NIET OP DE SCHARRELDAG. 

  • Wanneer de dag aanbreekt, doe je wat er in je opkomt. Misschien verveel je je wel op een bepaald punt. Geweldig…! Wanneer je door de verveling gaat komen creativiteit, ideeën en inzichten. 


Uiteindelijk doe ik op zo’n dag vaak meer dan op een andere, "gewone" dag. Zoals bijvoorbeeld vandaag, een nieuwsbrief schrijven. Omdat ik er zin in had en ik dankzij de vrijgemaakte tijd een schrijfseltje voelde borrelen en er met plezier aan toegaf. 

Het verschil zit em in hoe het aanvoelt. Wanneer je zelf bewust kiest om iets te doen, voelt dit helemaal anders dan wanneer je het “moet” van je agenda, of je baas, of jezelf.

Vrijheid en blijheid gaan hand in hand. 

In onze prestatiegerichte maatschappij voelen mannen en vooral veel vrouwen zich schuldig wanneer ze tijd nemen voor zichzelf. Er wordt ons maar al te graag aangepraat dat tijd voor jezelf nemen trendy en duur moet zijn, terwijl ik net pleit voor het tegenovergestelde. 

Eenvoud, soberheid, een dagje “niets”, een boek uit de bib, een wandeling in de natuur, genieten van je huis en je tuin, een fietstocht, plantjes verpotten, luisteren naar de vogeltjes. 

Probeer het eens, scharrelen als een kip, tevreden met een graantje dat je hier of daar vindt, een stofbadje, een nestje met vers stro. Je gaat als vanzelf een eitje leggen ;)


Liefs, 

Inge

P.S. Op woensdag 4 maart geef ik een gratis info avond over het thema burn out. 

Wat is burn out precies? Hoe kan je een burn out herkennen? Wat met je werk, je gezin, je partner? Hoe werkt dat dan precies: coaching bij burn out? 

Wil je er graag bij zijn? Laat het me dan weten! 

De avond gaat door bij Ezelboerderij De Hoef. Ik hou de groep bewust klein, dus inschrijven is nodig! Geef een seintje via burnoutcoachinge@gmail.com of bel me op 0476 937811. 

Heel graag tot dan!


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x